Tuesday, May 18, 2010

Raamatupidamise fookus

Raamatupidamise korraldamisel on fookuse hoidmine sama tähtis nagu iga teise asja tegemisel.


Kuid mis on siis kõige tähtsam?

Kui korraldad oma ettevõtte raamatupidamist suuremas osas ise, siis võta osa erialastest koolitustest. Nii hoiad end kursis valdkonna suuremate ja olulisemate muudatustega. Tihti on võimalik osa võtta näiteks Maksu- ja Tolliameti poolt korraldatavatest maksuseaduste täiendkoolitustest ning seda täiesti tasuta. Jälgi vastavat infot Maksu- ja Tolliameti kodulehelt.

Raamatupidamise sise-eeskiri on dokument, kus kirjeldad, kuidas äriühingu raamatupidamist korraldatakse. Koosta see, sest selle dokumendi koostamise käigus mõtled ka ise tulevikku vaatavalt läbi, kuidas on kõige lihtsam ning otstarbekam raamatupidamist korraldada.

Raamatupidamine ja selle korraldamine on  äriühingu juhataja ülesanne. Kui seda kohustust ei ole kokkuleppeliselt üle antud kellelegi teisele, siis vastutab raamatupidamise korraldamise eest juhataja.

Raamatupidamise korraldamise aluseks on dokumendid. Vaata üle algdokumendid ning kontrolli, et need vastaksid seaduses toodud nõuetele. Kui dokumendid pole täielikud, siis täienda neid vastavalt seaduses ettenähtud nõuetele ja korrale. Korralda dokumentide hoidmine ja säilimine.

Aruanded ja maksudeklaratsioonid - iga äriühing on kohustatud esitama erinevaid maksudeklaratsioone ning aruandeid (näiteks Äriregistrile või Statistikaametile). Esita need õigel tähtajal või varem. Kui hilined, siis iseloomustab see ka äriühingu üldist asjaajamist ning võib kaasa tuua lisanduvat aja- ja rahakulu ettekirjutuste või trahvide näol.

Edu!

Arno Lainemäe
http://www.eestiraamatupidamine.ee/
Raamatupidamine
pearaamatupidaja

No comments:

Post a Comment