Saturday, December 25, 2010

Tulumaksusoodustusega mittetulundusühing - annetused tulumaksuvabad

Eraisiku annetus tulumaksusoodustusega mittetulundusühingule või sihtasutusele on tulumaksuvaba.

Miks seda on kasulik teada?

Kui eraisik on teinud annetuse või kingituse maksusoodustusega mittetulundusühingule või sihtasutusele, siis nimetatud annetus on tulumaksuvaba - isik saab annetatud summalt tasutud füüsilise isiku tulumaksu tagasi küsida. Kui annetuste summad on suuremad, siis tavaliselt on ka isiku maksutulu suurem ning seega ka tasutud tulumaks suurem - järelikult tasub nimetatud maksusoodustus võimalusel ära kasutada. 

Päris paljud spordiklubid, kutseliidud ja fondid ning ühingud on maksusoodustusega. Seega - kasuta ära oma maksusoodustus.

Kuidas soodustust kasutada?

Et Sinu kui eraisiku annetuse deklareerimine ühingu poolt oleks  lihtne ja kiire, on maksusoodustusega mittetulundusühingul vaja teada annetaja nime ja isikukoodi. Teata need koos annetuse tegemisega kohe ühingule. Maksusoodustusega ühing deklareerib annetused Maksu- ja Tolliametis.

Mida ühing teeb?

Ühingu poolt esitatud annetuste aruanne jõuab koheselt Sinu eelmise aasta tuludeklaratsioonile. Sealt saad juba ise otsustada, kas soovid annetusest tulenevat maksusoodustust kasutada.

Kust saan lisainfot?

Oluline on tähele panna, et maksustatavast tulust mahaarvamise piirmäär eraisikule on 5% tema tulust, millest on juba tehtud mitmed mahaarvamised (täpne info kindlasti vaatata Tulumaksuseadus § 27).

Kui eraisikul ei ole olnud kalendriaastas maksustatavat tulu ja eraisik ei ole tulumaksu tasunud, siis talle ka tulumaksu ei tagastata. Näiteks tudeng pole tööl käinud ja tulu saanud ning tulumaksu tasunud, siis ei ole võimalik talle tulumaksu tagastada, sest ta pole tulumaksu tasunud.

Maksusoodustusega mittetulundusühingute ja sihtasutuste nimekirja võib leida Maksu- ja Tolliameti kodulehelt - vali avalehelt Ärikliendi osa ning edasi Mittetulundusühingu osa.

Korraldame mittetulundusühingutele raamatupidamist - küsi vajadusel nõu ja abi.

Edu!

No comments:

Post a Comment